• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Natura tartufi – novi tartufarski koncept! PDF Print E-mail
Wednesday, 21 November 2012 18:32

natura tartufi 1Kušaonica tvrtke Natura tartufi, ugodni interijer koji može primiti 20-ak gostiju, prostor je predviđen za degustacije jela na bazi tartufa i kušanje ponajboljih istarskih vina, ali i za organiziranje malih škola tartufarstva.  U ponudi će biti i 'lov na tartufe', avantura u koju će se gosti moći upustiti u društvu domaćina i jednog od šest vrsnih pasa tragača...

Piše: Marija Kosor
Foto: Siniša Đekić 

U sklopu Vikenda tartufa, u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. početkom studenoga organizirano je novinarsko putovanje u Istru na predstavljanje proizvodnog pogona buzetske tvrtke Natura tartufi i njihove kušaonice na lokaciji Srnegla u Buzetu, za koju kažu da je prva takve vrste u Hrvatskoj, a koja će za širu javnost biti otvorena iduće godine. 

Tvrtku za izlov, otkup i distribuciju tartufa na domaćem i stranom tržištu Natura prije 20 godina osnovali su supružnici Kvinto i Anita Zigante iz Sovišćine na Buzeštini, nakon tri desetljeća iskustva s izlovom tartufa. Uz vodstvo Kvinta Zigantea, vodeći ljudi tvrtke su njegova kćer Daniela Puh sa suprugom Markom, a u izlov tartufa zajedno s 'umirovljenom' nonom Anitom često se u Motovunsku šumu zaputi i njihova malena kći Paola. Danas se cijela obitelj bavi tartufarstvom. Taj afrodizijački plod prirode postao je, kako kažu, njihov način života – spoj ljubavi i posla.

natura tartufi 17MEDICA S TARTUFIMA

Prije obilaska proizvodnog pogona koji je obitelj Zigante-Puh iz Italije preselila u Istru, novinarima je uz piće dobrodošlice – medicu s tartufima, predstavljen širok asortiman proizvoda na bazi tartufa (od meda, preko sira, do ulja s okusom tartufa...). Obitelj Zigante-Puh s ponosom ističe da je svaki proizvod punjen pažljivo biranim, najboljim sirovinama. U obilasku tehnološki suvremeno uređenog proizvodnog pogona  prisustvovali smo pripremi i punjenju Tartufate, jednog od najpopularnijih, odnosno najprodavanijih proizvoda tvrtke Natura. U modernoj zgradi zelene boje, koja se dizajnom savršeno uklapa u prirodno okruženje, uređen je showroom - kušaonica tartufa. Taj ugodni interijer, koji može primiti 20-ak gostiju, prostor je predviđen za degustacije jela na bazi tartufa, ali i za organiziranje malih škola tartufarstva. U ponudi će biti i tematske večeri na kojima će se uz vrsne kuhare prezentirati jela od tartufa uz ponudu najkvalitetnijih istarskih vina.

DEGRASSI VINA

Ovoga puta, novinarima su prezentirana četiri slijeda jela uz koja nam je sommelier Siniša Škaberna na kušanje ponudio odlična Degrassi vina: uz paštetu od tune s kremom od bijelog tartufa s Grana Padano sirom i vrhnjem za kuhanje prezentiran je Contarini Viognier 2011., uz paštetu od peradi s Tartufatom prezentiran je Terre Bianche Cuvee Blanc 2011.; uz ražnjiće s kravljim i kozjim sirom u kombinaciji sa salamom od tartufa i kremu od vrganja i tartufa s fileom od jelena prezentirano je crveno vino Terre Bianche cuvee Rouge 2009.

U obitelji Zigante-Puh kažu da će mnogima vjerojatno biti zanimljiva i ponuda Lova na tartufe kao avantura u koju će se upustiti u društvu domaćina i jednog od šest vrsnih pasa tragača u vlasništvu obitelji. “Tako će svatko tko poželi uroniti u tajne Motovunske šume i tartufarstva, putem ove pustolovine, uz stalno probijanje kroz gusto granje i grmlje, osjetiti sve čari lova: one lijepe, kada je šuma tiha, smirujuća, podatna i kada je adrenalin na vrhuncu zbog pronalaska tartufa..., ali i one manje lijepe, kada šuma nije tako bajkovita, kada ulova nema, ili kad šumom vladaju kiša, blato, hladnoća...“, kažu nam u ovoj obiteljskoj tvrtki.

natura tartufi 2 natura tartufi 3 novo natura tartufi 4
natura tartufi 5 natura tartufi 6 natura tartufi 7
natura tartufi 8 natura tartufi 9 natura tartufi 10
natura tartufi 11 natura tartufi 12 natura tartufi 13
natura tartufi 14 natura tartufi 15 natura tartufi 16

NAJTARTUF

Osim savršenog spoja jela i vina, i ukusnog ručka s jelima na bazi afrodizijačkog ploda istarskog šumskog tla, imali smo priliku svjedočiti i proglašenju tartufa kapitalca 'najtartufom'. Na Vikendu tartufa u Buzetu, na kojem su nas pozdravili gradonačelnik Buzeta Valter Flego, direktorica TZ Buzeta Nada Prodan Mraković, direktor TZ Istre Denis Ivošević, te istarski župan Ivan Jakovčić, upravo je tvrtka Natura tartufi dospjela na tron. Njihov supertartuf, kapitalac težak 432 grama, imao je najveću masu, najbolji izgled, glatkoću površine i intenzivnost mirisa. Obitelj Zigante-Puh s ponosom se prisjetila priča o davnoj 1932. godini, kada je Pietro Černeka, djed Kvinta Zigantea  od jednoga Talijana kupio psa tragača Rena koji je nanjušio prve tartufe u Istri. Iako je danas, što zbog velikog broja tragača, što zbog 'erozije tla' mnogo teže doći do te afrodizijačke podzemne gljive, u Naturi ističu da je njihovo gotovo polustoljetno iskustva u tartufarstvu garancija kojom svojim klijentima jamče - kvalitetu.

UŽIVANJE U BENVENUTI VINIMA

Nakon obilaska manifestacije Vikend tartufa, novinari su imali priliku degustirati vrhunska Benvenuti vina u njihovom podrumu u Kaldiru. Livio Benvenuti i jedan od njegovih sinova Albert Benvenuti, uz priču o svojim vinima, ponudili su nam malvaziju i teran. Nakon vinskog užitka, s našim domaćinima, obitelji Zigante-Puh i organizatorima iz udruge G.E.T. - našim suradnicima Tomislavom Stiplošekom i Silvijom Mundom, zaputili smo se u Livade, gdje smo večerali delicije iz ponude jedne od najstarijih istarskih konoba – Dorjane.

natura tartufi 19 novo